България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Завръщащите се в Черна гора били карантинирани в специални лагери

В страната въвели строги мерки седмица преди първия случай на заразен там

28.05.2020 | 09:45 Редактор: Ивет Арабова

Първата европейска страна, която обяви, че се е справила с коронавируса, е Черна гора. 68 дни след първия регистриран случай в държавата вече няма заразени с Ковид-19. Как Черна гора се справи със заразата?

"От 20 дни в Черна гора няма случаи на заразени. За целия период има само 324 случая на заразени и 9 починали. Тук се прибраха около 170 000 граждани на страната", каза за "България сутрин" посланикът на България в Черна гора д-р Меглена Плугчиева.

Тя добави, че завръщалите се от чужбина били карантинирани в специални лагери и мерките са били много стриктни. В началото на епидемията в страната били съобщавани и имената на заразените.

"Правителството разбра, че това е грешка и това беше отстранено много бързо. Една седмица преди първия случай на заразата бяха въведени рестриктивни мерки в Черна гора", подчерта Плугчиева.

200 комплекта предпазни облекла и маски от България са били сред даренията за Черна гора.

"Границите на Черна гора все още са затворени, в началото на юни ще се отворят и то много селективно - за страни, от които заразените са под 25% на 100 000. България попада с 20% на 100 000, така че очаквам да има разрешение и за българските граждани", обясни посланикът на страната ни в Черна гора.

Разхлабването на мерките вдигна градуса на напрежение между Сърбия и Черна гора. Белград нападна остро Подгорица, след като стана ясно, че черногорските власти са решили да отворят границата на страната за жителите на няколко държави от региона, но не и за Сърбия.

"В основата е един закон за свободата на религиите, който събуди тежки спорове между двете страни. В този период стана ясно, че без солидарност и добросъседски отношения няма как да има справяне с кризата", отбеляза Плугчиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК