Черна гора - единствена в Европа без коронавирус, но със затворени граници

Държавата въвежда строги мерки, за да не допусне заразата

16.03.2020 | 15:05 Редактор: Наталия Тотева
Черна гора - единствена в Европа без коронавирус, но със затворени граници

Черна гора прие решение за затваряне на границите за чужденци и задължителна самоизолация за пътниците от чужбина. Макар това да е единствената страна в Европа без потвърден случай на коронавирус към момента, решението беше взето на 15 март.

В рамките на две седмици се затварят и заведенията за обществено хранене в Черна гора, детските площадки, фитнесите, спортните центрове.

Ограничава се до 50 броят на купувачите, които могат да са едновременно в търговските центрове, а на пазарите – максимално 100 души.

"Искаме да останем частта от Европа, която няма вирус и да покажем, че всички заедно можем да предотвратим появата и разпространението на това заболяване. За да успеем, е необходим добър и организиран отговор от страна на всички нас", каза на пресконференция директорът на черногорския Институт за обществено здраве Бобан Мугоша.

Една от мерките е временна забрана за чуждите граждани да влизат в Черна гора, освен тези с постоянно местожителство и превозващите стоки. На 13 март черногорските власти решиха да бъдат затворени всички образователни заведения за две седмици. Забранени бяха публичните събития. 

Всички работещи са призовани, ако е възможно, да работят от вкъщи. На работодателите е наредено да пуснат в платен отпуск родителите с деца до 11-годишна възраст.

Снимка: pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК