Лекарството, което Тръмп приема срещу Ковид-19, крие повишен риск от смърт

Изследвани са над 96 000 души

22.05.2020 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова
Лекарството, което Тръмп приема срещу Ковид-19, крие повишен риск от смърт

Противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, което президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че приема профилактично и призова хората да го използват, е обвързано с повишен риск от смърт при хоспитализирани пациенти с Covid-19, показва голямо проучване, публикувано в медицинското списание Lancet и цитирано от Ройтерс.

В проучването, което изследва над 96 000 души, хоспитализирани с Covid-19, тези, лекувани с хидроксихлорохин или производното хлорохин, имат по-висок риск от смърт в сравнение с пациентите, които не получават подобни лекарства.

Авторите на изследването заявиха, че не могат да потвърдят дали приемането на лекарството води до някаква полза при пациенти с коронавирус. "Необходимо е спешно потвърждение от рандомизирани клинични изпивания", написаха те. Това проучване не е било плацебо контролирано.

Търсенето на известното от десетилетия лекарство хидроксихлорохин се покачи, тъй като Тръмп многократно настояваше за употребата му срещу коронавируса, призовавайки хората да го опитат.

"Какво има да губите", отбеляза той по-рано тази седмица, когато Тръмп заяви, че приема хидроксихлорохин като превантивно лекарство, въпреки липсата на научни доказателства за неговата полза.

Авторите на проучване на Lancet предложиха лекарството да не се използват за лечение на Covid-19 извън клиничните изпитания, докато тези проучвания не потвърдят неговата безопасност и ефикасност за пациенти с коронавирус.

Американската агенция по храните и лекарствата заяви преди дни, че хидроксихлорохинът трябва да се използва само за хоспитализирани пациенти с Covid-19 или такива в клинични изпитания, напомня Ройтерс. Лекарството е обвързано с опасни проблеми със сърдечния ритъм.

Изследването на Lancet разглежда данни от 671 болници, където на 14 888 пациенти са били давани или хидроксихлорохин, или хлорохин, със или без антибиотика макролид, и 81 144 пациенти, които не са лекувани с тези лекарства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК