Вирусолог за хлорохина: Има много странични ефекти, атакува органите

Препаратът има умерен ефект при средни като тежест форми, посочи акад. Ангел Гълъбов

07.05.2020 | 21:41 Редактор: Александра Иванова

Премиерът Бойко Борисов обяви, че започват доставки в цялата страна на лекарството хлорохин, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с Ковид-19.

Вирусологът академик Ангел Гълъбов заяви пред "Денят ON AIR", че този препарат заема едва четвърто място по ефективност сред изпитаните до този момент препарати в света. 

"Този продукт е някъде на опашката на ефективните продукти срещу коронавирус. Според данните в литературата най-добър препарат е ивермектин. На второ място е eпивир. За него много се говори, той е японски препарат, който е прилаган в Китай. На трето място е ремдесивир", посочи вирусологът.

Акад. Ангел Гълъбов смята, че ще хлорохинът ще се прилага у нас по-скоро като референтна субстанция. 

"Собственикът на "Лудогорец" го внесе в България и сега разбрахме, че у нас даже ще се организира производство. Има умерен ефект при средни като тежест форми. Толкова. Не мога друго да кажа", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи още, че хлорохинът има "много странични ефекти". 

"Той атакува бъбреците и храносмилателната система", подчерта той. 

Ангел Гълъбов коментира, че карантинните мерки и тяхната строгост са от изключителна важност. 

"Гърция е пример за това. Заболяването там беше ликвидирано, именно когато хората се затвориха по домовете си", категоричен бе той.

Лечението с кръвна плазма на оздравели от Ковид-19 също се спряга като надеждно. У нас то вече бе приложено върху двама пациенти във ВМА. Тяхното състояние се подобри, но все още не може да се говори за крайни резултати. Академик Ангел Гълъбов смята, че този метод има перспектива, но има недоизяснени въпроси около прилагането му.

"Колко време след преболедуването трябва да се вземат серомикроби? Това е труден въпрос, поради опасността, че вируса го има в кръвта", обясни вирусологът.

Акад. Гълъбов заяви, че този вирус е коварен и атакува по различен начин от всяко друго вирусно заболяване. 

"Този вирус има тази особеност, че той атакува долните дихателните пътища. И се разпространява много лесно. Той предизвиква т.нар. критична цитокинова буря. Нито едно друго инфекциозно заболяване не причинява цитокинова буря. Води до тежки увреждания на редица органи. Той се адаптира много лесно към клетките и може да преминава от един вид клетки към друг вид клетки", отбеляза академикът.

Откриването на лек срещу Ковид-19 е въпрос на сложна игра, отбеляза акад. Ангел Гълъбов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ей...пак само отчитаме дейност...първото лекарство е за нас...първото ама отзад напред..пак сигирно става въпрос за някаква далавера...на никой не му пука за хората....Господ да ни пази. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това лекарство е толквоа противоречиво! Другите държави тъкмо го отрекоха и ние започнахме да го правим. Сигнализирай за неуместен коментар