Създадоха революционна подвижна лаборатория за тестове за Ковид-19

Тя се помещава в транспортен контейнер и е в състояние да прави 2 400 теста дневно

22.05.2020 | 08:10 Редактор: Тодор Петров
Създадоха революционна подвижна лаборатория за тестове за Ковид-19

Екип изследователи от британската биотехнологична компания OpenCеll и Кралския колеж в Лондон, е разработил нискобюджетна лаборатория за тестове за Ковид-19, която помещава в транспортен контейнер и е в състояние да прави 2 400 теста дневно. 

Изобретението се смята за революционно в борбата срещу пандемията. То е първи пример за напълно функционираща лаборатория, която може незабавно да бъде превозена навсякъде по света, където има нужда от тестване за коронавирус. 

Системата използва евтини роботи, боравещи умело с течности и вършещи на практика цялата лабораторна работа. Екипът освен това използва химически процеси и реактиви, които са в пълно съответствие с международните изискванията на Центъра за контрол на заболяванията, съобщи БНР.

Хелен Стайнер, която е един от основателите на OpenCell, заяви, че разработката е жизненоважна стъпка към увеличаването на броя на официално признати лаборатории, които са в състояние да извършват тестове за коронавирус.

От основаването ѝ през 2018 година OpenCell е превърнала 70 транспортни контейнера в лондонския квартал "Уайт Сити" в биолаборатории за прохождащи биотехнологични фирми на напълно достъпни цени.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК