Здравното министерство не одобри идеята за PCR тест при хоспитализация

От ведомството добавиха, че подобно изискване би затруднило навременния достъп

20.05.2020 | 21:07 Редактор: Ивет Арабова
Здравното министерство не одобри идеята за PCR тест при хоспитализация

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение, съобщиха от ведомството.

"По отношение на критерии за изследване за Ковид-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на Ковид-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на Ковид-19. Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за Ковид-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция", добавят от Министерството на здравеопазването.

От Здравното министерство считат, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за Ковид-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване. Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

От МЗ припомнят, че в анекса към НРД фигурира "Полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на Ковид-19 по PCR метода.

Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз съм ЗА задължителните тестове при хоспитализация...виждаме че при различните хорасимптомите на вируса са различни, зашо трябва дс е рискува и персонала идругите болни. Сигнализирай за неуместен коментар