Държавата поема заплатите на около 10 млн. британци заради пандемията

Подкрепата представлява част от пакет, който до момента възлиза на близо 40 млрд. паунда

19.05.2020 | 17:53 Редактор: Юлия Христова
Държавата поема заплатите на около 10 млн. британци заради пандемията

Правителството на Великобритания изплаща заплатите на около 10 милиона служители, след като пандемията от коронавирус блокира голяма част от икономиката, съобщава Bloomberg. 

Подкрепата представлява част от пакет, който до момента възлиза на близо 40 млрд. паунда (49 млрд. долара), сочат нови данни, публикувани във вторник. 

Около 8 милиона работни места са включени в плана за субсидиране на заплатите на Министерството на финансите, докато други 2 милиона самостоятелно наети работници също искат подкрепа. Пакетът е на стойност над 17 милиарда паунда, докато по различни програми за кредити са изплатени над 22 милиарда паунда.

Според проучване на Института за изследване на публичните политики съотношението на дълга към БВП на Великобритания може да достигне 120%, ако блокирането на икономиката продължи три месеца.

Междувременно стана ясно, че заявленията за безработица в Кралството са се увеличили до рекордно високо ниво.

Молбите за финансова помощ при безработица са нараснали с 856 500 до над 2 милиона през април, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg. Коефициентът на търсещите обезщетение си е покачил до 5,8%, достигайки най-високото си ниво за последните повече от две десетилетия. Цифрите включват някои хора, които все още работят, но са преживели загуба на доходи.

Блокирането на икономиката след 23 март тласка Великобритания към може би най-дълбоката ѝ рецесия за последните три века. Въпреки че се очаква безработицата да се увеличи, правителствената програма спаси около 7,5 милиона работни места, ограничавайки щетите на пазара на труда.

Докладът показа, че пазарът на труда е в добра форма, като нивото на безработица е било едва 3,9% през първото тримесечие на годината. Заетостта е нараснала с 210 000 през този период, въпреки че и работещите, пуснати в отпуск, се считат за наети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК