Силезия се превърна в "полския Ухан", 2/3 от заразените в Полша са там

През следващите две седмици масово ще бъдат тествани миньори

19.05.2020 | 15:00 Редактор: Ивет Арабова
Силезия се превърна в

Заразените с коронавирус в цяла Полша са общо около 18 000. Близо 5000 от тях са регистрирани в областта Силезия. От тях около 1000 са миньори. И броят на инфекциите в този регион продължава да нараства.

В момента две трети от всички новозаразени в страната са именно от областта Силезия. Междувременно тя вече е наричана "полският Ухан" - включително и защото правителството възнамеряваше, по информация на медиите в страната, да наложи блокада на целия регион, както китайските власти постъпиха с Ухан. Варшава отрича да е имала подобни намерения. Факт е, обаче, че заради тревожното увеличаване на случаите на коронавирус в три от всичките 30 мини в Горна Силезия добивът на въглища временно е преустановен.

Пред портала money.pl един от миньорите се възмущава от решението за спиране на производството: "Мината не е магазин. Затвориш ли я веднъж, след това не можеш да я отвориш. След 3-4 дни, през които не се работи в мината, в нея може да избухне пожар. Процесът е непрекъснат и постоянно трябва да се изпомпва водата. Не може работата да спира", уверява той. Същевременно обаче миньорът признава, че в мината изобщо не е възможно да се спазва дистанция от 2 метра.

В неговата мина има два асансьора, които превозват между 48 и 120 работници наведнъж. Пътуването продължава поне минута и половина, а през това време миньорите са плътно един до друг. Заради коронавируса сега в асансьорите се качват два пъти по-малко хора. Съкратено е и работното време на смените. В мините се работи 4 дни в седмицата, а заплатите на миньорите са намалели с 20 процента, пише "Дойче веле".

Полската енергетика е силно зависима от въглищата - 80% от енергийното производство в страната е на въглища. В минния бранш са заети общо 180 000 души. 90 000 от тях работят под земята. От години добивът на въглища систематично намалява, съкращават се работни места. Ограниченията заради сегашната пандемия дават повод за спекулации, че този курс ще продължи.

Настроенията в бранша могат да се отразят на резултатите от президентските избори в Полша. Затова настоящият президент и кандидат за следващ мандат от "Право и справедливост" Анджей Дуда полага усилия да се хареса на миньорите. В Twitter той написа следното: "Тези дни всички сме от Силезия. Заедно ние ще победим пандемията".

Междувременно полското правителство реши, че през следващите две седмици масово ще бъдат тествани миньори. Дотук в Силезия са тествани около 15 000. Заместник-кметът на миньорския град Руда Слашка Кжищоф Майер смята, че мерките са закъснели. "Ако още от самото начало бяха провеждани повече тестове, както в една Германия например, сега положението в Силезия нямаше да е толкова тежко", казва той за "Дойче веле".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК