Германия, Полша, Норвегия, Чехия и Албания отпускат мерките

Облекчения не се предвиждат в Испания и Франция

20.04.2020 | 13:23 Редактор: Тодор Петров

Част от европейските държави започват да отпускат мерките срещу разпространението на коронавируса. От днес Германия, Полша, Норвегия, Чехия и Албания започват постепенно да се връщат към нормалния начин на живот.

Малките магазини в Германия отварят врати за своите клиенти, а учениците, които са последна година, ще могат да се върна в класните стаи, за да се подготвят за предстоящите изпити. 

Миналата седмица властите обявиха, че броят на инфектираните в страната намалява и ситуацията е под контрол. Остава в сила предупреждението жителите да внимават и да спазват наложените мерки, за да се избегне втора вълна от заразени. 

В Чехия за първи път от 12 март пазарите, автокъщите и част от малките предприятия ще работят. Очаква се да бъдат обсъдени и облекчения в рестрикциите за пътуването. Външният министър на страната обяви, че се очаква гражданите да могат да започнат да посещават съседни държави в средата на май. Президентът Милош Земан настоява границите да останат затворени до края на годината, а хората да посещават местните туристически дестинации. 

Към нормалните темпове на живот се завръщат постепенно и в Полша. От днес парковете отново ще могат да се посещават. В Норвегия врати отварят детските градини. А в Албания властите позволиха на възобновяването на работата на минната и нефтената промишленост. 

Облекчения не се предвиждат в Испания, която е една от най-засегнатите от коронавируса страни. Във Франция строгите мерки засега остават в сила.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
В техните държави да си отпускат каквото искат. Само ние да не ги пускаме насам. Сигнализирай за неуместен коментар