България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българин в Шанхай: Паркове, ресторанти и училища работят, но всички са с маски

Според Димитър Владиков теориите, че Китай укрива информация за коронавируса, са просто спекулации

20.04.2020 | 09:50 Редактор: Наталия Тотева

Американският президент Доналд Тръмп твърди, че Китай укрива информация за броя на заразените и за произхода на коронавируса, неговото протичане и лечение. Нашият сънародник и преподавател в българското училище в Шанхай - Димитър Владиков, посочи, че думите на американския президент са много актуални в момента в Китай.

"Това, което се коментира в китайските медии, защо за Ебола, който беше разпространен от Африка, не се спекулираше по този начин, за финансовата криза 2008-2009 г., която бе започната от фалирането на "Лемън Брадърс" също не се спекулираше за компенсации, но сега за коронавируса се изнасят такива съмнения", коментира Димитър Владиков за "България сутрин".

Според китайското правителство това са просто спекулации, поради липсата на доказателства за подкрепата им, добави той.

В Шанхай вече всичко работи - паркове, ресторанти, училищата започнаха постепенно да работят, всичко вече е нормално. И въпреки това хората навсякъде са с маски. По улиците всички са с маски, в метрото всички са с маски. Шанхай е 30 млн., на територията на Шанхай има 300 случая на заразени с коронавирус. България е 7 млн., доколкото чувам, че има над 900 заразени", каза още Владиков за Bulgaria ON AIR.

Относно теорията, че вирусът не е мутирал от животно, а е разработка на китайска лаборатория, сънародникът ни обясни, че тя се е разпространила в Китай още през началото на месец февруари. Той отбеляза и че дисциплината на китайците, както и затварянето на провинция с 60 млн. население с цел ограничаване на инфекцията, са изиграли важна роля за овладяване ѝ.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК