Президентски избори в Полша на 10 май с бюлетини по пощата?

Според проучвания на общественото мнение е вероятно президентът Анджей Дуда да бъде преизбран

05.05.2020 | 17:20 Редактор: Наталия Тотева
Президентски избори в Полша на 10 май с бюлетини по пощата?

Сенатът в Полша започна ожесточен дебат на 5 май за законодателството, което предлага президентските избори, насрочени за 10 май, да се проведат изцяло с бюлетини по пощата вместо в избирателни секции.

През април долната камара на парламента, където управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) има мнозинство, подкрепи план за организиране на изборите на 10 май, като се гласува по пощата. Законът за това обаче все още предстои да бъде одобрен от горната камара, контролирана от опозицията.

В понеделник от ПиС намекнаха, че могат да отложат вота с 1-2 седмици, в отговор на засилените критики, че по време на пандемията партията поставя политическите ползи пред здравето на хората, съобщава Ройтерс. 

Проучванията на общественото мнение показват че президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, може да бъде преизбран, ако гласуването се проведе възможно най-скоро.

Опозицията и някои представители от управляващата коалиция обаче искат гласуването да бъде отложено с по-голям период от време - месеци или дори две години - на фона на опасенията относно общественото здраве и коректното провеждане на изборите в условия на пандемия.

По време на дискусиите в Сената относно законодателството, повечето анализатори очакват силната опозицията да го отхвърли, пише Investor.bg.

Въпреки това последната дума ще бъде на долната камара, като е много вероятно тя да одобри предложението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК