Секретен доклад: Германия е реагирала с огромно забавяне на коронавируса

Заразата в страната е внесена от китайка, командирована в Мюнхен

18.05.2020 | 19:35 Редактор: Ивет Арабова

Заразата от коронавирус е внесена в Германия от китайка, прехвърлила болестта на други петима в страната. Германски учени са проследили пътя на заразата в страната и начина, по който се предава инфекцията. Държавата, давана за пример за овладяване на епидемията, е реагирала с огромно закъснение, сочи нов поверителен доклад. В Германия има над 176 000 заразени и и 8000 жертви.

Първите случаи на коронавирус в страната са във фирма за авточасти до Мюнхен, сочи ново проучване. Служителка от Китай, командирована в централата на фирмата в Германия, е заразила четирима свои колеги и още един човек, пътувал с нея. А седмица, след като жената се връща в Шанхай, развива и симптомите на заболяването. 

"В началото мислехме, че това е просто вирус като грипа. Ако пациентите ни бяха показали тежка симптоматика, навярно щяхме да оценим опасността от новия вирус по съвсем различен начин. От 16 изследвани случая на заразени един болен е предал болестта още преди да е развил симптоми", обяви проф. Клеменс Вентнер от болницата в Мюнхен.

"Всички държави, които въведоха строго проследяване на контактните лица, бяха най-ефективни за запазване на малкия брой на новозаразените. Южна Корея, Тайван, Хонконг, Виетнам и Сингапур са отлични примери за страни, които не пестят ресурси и технологии, за да проследяват стриктно контактите на заразените. Всички тези страни имаха успех в битката срещу вируса", заяви Анели Уайлдър-Смит от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина

Предупреждение за непознатото дотогава заболяване е получено в Германия още на 31 декември, разкрива нов документ. Германското правителство е разполагало и с план за действие в подобна ситуация, съставен още през 2012 година. Германските медии пишат, че от първото предупреждение до взимането на мерки в страната минават 78 дни. А в страната вече е в сила разхлабването на мерките. Кафене в германския град Шверин дори раздаде на клиентите си шапки, с които да измерват дистанцията помежду си, докато се наслаждават на първото си кафе след карантината.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК