Учени: Ковид-19 се предава и по полов път

Анализирани са резултатите на 38 пациенти, хванали заболяването

08.05.2020 | 10:36 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Ковид-19 се предава и по полов път

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти, хванали коронавирус – 15, които все още са в болница и 23, които са се възстановили. Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали вируса.

CoV-2, който причинява коронавирус, в пробата си от сперматозоиди – и двама от тях вече са се изчистили от заболяването.

Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава "Сън".

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че "оцеляването на SARS-CoV-2 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора", информира БГНЕС.

Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по време на секс, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се "въздържат или да използват презервативи", за да предотвратят предаването.

Британски експерти казаха, че резултатите са "интересни".

Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, каза: "Ние не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява Ковид-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е устаноено при много други вируси като ебола и зика."

Други учени казаха, че изследването повдига "важни въпроси".

Професор Ричард Шарп, от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология, каза: "Тази констатация повдига възможността Ковид-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване."

Той каза, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Соня
преди 11 месеца
Не е ли по-логично още при първата целувка да се хване? Сигнализирай за неуместен коментар