Малко вероятно е тази година да има ваксина срещу Ковид-19

Дори след откриването ще има много дълъг процес на тестване, според британски учен

26.04.2020 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Малко вероятно е тази година да има ваксина срещу Ковид-19

Коронавирусната ваксина е малко вероятно да бъде готова "до следващата година", предупреди бившият заместник главен медицински директор за Англия професор Джина Радфорд, като призова хората да бъдат "реалистични" относно възможността за ваксина, цитира думите й британският вестник The Times.

Тя каза пред Sky News: "Първо в момента нямаме ваксина, така че трябва да започнем от нулата. Освен това нямаме добър опит с ваксини за това семейство вируси – коронавирусите."

"Но бих казала, че за това се полагат неимоверни усилия, има изследователи от цял свят, които се опитват да създадат ваксина.Никога не сме виждали нещо подобно на усилията, които се полагат за откриването на тази ваксина", коментира професорът.

Тя каза, че дори след откриването ще има "много дълъг процес" на тестване, за да се гарантира, че ваксините са безопасни и ефективни. 

"Мисля, че онези, които имат опит с процеса на разработване на ваксини, казват, че не очакват тя да бъде налична по-рано от следващата година", обобщи експертът. 

В петък главният лекар на Англия Крис Уити каза на депутатите от комисията по наука и технологии, че вероятността да има ефективна ваксина през следващите 12 месеца е "невероятно малка". Той каза, че вместо това Великобритания ще трябва да разчита на мерки за социално дистанциране.

Проф. Радфорд каза, че очаква блокирането да бъде премахнато поетапно. Тя каза: "Те (правителството) ще гледат какво се случва в останалата част на Европа и останалия свят, които ни изпреварват по отношение на кривата на епидемията.

"Видяхме например, че тенденцията е да се отворят първо малките предприятия, ако могат спокойно да спазват дистанцията между служителите. 

"Така че може да разгледаме различни видове бизнес, може би и различни части на страната", каза още тя.

По отношение на начина, по който училищата могат да се отворят отново, тя каза: "Може би с намален брой ученици в класовете, с допълване с онлайн-обучението."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Buba
преди 3 години
Аз не бих се ваксинирала скоро. още нищо не се знае. Всчки, които си сложат ваксина, ще са опитни зайци! Сигнализирай за неуместен коментар