Франция с карта за излизане от изолацията според три критерия

Циркулация на вируса, болничен натиск и капацитет на тестване за вируса

07.05.2020 | 23:03 Редактор: Наталия Тотева
Франция с карта за излизане от изолацията според три критерия

Облекчаването на ограничителните мерки във Франция ще започне на 11 май, потвърди премиерът Едуар Филип. Министърът на здравеопазването Оливие Веран разкри окончателен план за прилагане на мерките за излизане от изолация.

Картата е само в два цвята, червен и зелен, направени според три критерия: циркулация на вируса, болничен натиск и капацитет на тестване за вируса.

Почти цяла Североизточна Франция е в червено.

На 11 май библиотеките, музеите и галериите могат да бъдат отворени чрез регулиране на потока от хора. Кино, фитнес и закрити фитнес са все още затворени, а отделни спортове са разрешени. Плажовете остават затворени. Срещи и митинги ще бъдат ограничени до десет души. От юни до септември няма да се организира събитие с повече от 5 000 души, предаде БГНЕС.

Всички магазини, цветарници, фризьори ще отворят на 11 май, но не и ресторантите. Търговските центрове с повече от 40 000 кв. метра ще могат да се отворят с одобрението на префектите, освен в района на Париж, където ситуацията е критична.

Границите на Франция остават затворени до 15 юни, с изключение за граничните работници. Ситуацията ще се промени, когато санитарната ситуация го позволи. Осигурена е 14-дневна карантина за всички лица, идващи във Франция от Шенгенското пространство или от друга държава.

През следващата седмица ще бъдат отворени 80 до 85% от 50 000 училища във Франция.

Нов етап в стратегията за излизане от ограничителните мерки е насрочен за 2 юни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК