Как се промени животът на български екскурзовод в Рим през епидемията?

Кметът на Венеция моли туристите да се върнат в следващите месеци

02.05.2020 | 13:13 Редактор: Ивет Арабова

Броят на жертвите с коронавирус в Европа вече надхвърли 140 000, най-засегнатата страна e Италия с над 27 000 жертви. Заразените са 205 000. Страната отпуска мерките поетапно, а кметове на туристически градове молят туристите да се върнат. Как живее един екскурзовод в останалата без туристи държава?

13% от БВП на Италия идва от туризма. Над 20 милиона туристи годишно посещават само Венеция. Сега кметът ги моли да се върнат в следващите месеци.

"Елате във Венеция. Искаме правителството да отвори туристическите зони, защото хората вече не могат така. Не можем да гладуваме", призова кметът на Венеция Луиджи Брунаре.

А за 15 години, откакто е в Рим, българката Катя Илиева за първи път вижда Вечния град така необичайно пуст. Доскоро тя е работила като екскурзовод, но заради карантината и липсата на туристи всичко в живота ѝ се променя. 

"Градът е празен. Да видиш Рим така празен понякога може да навява тъга, но от друга страна си давам сметка защо е толкова харесван. Това е един много красив град", споделя Катя.

За да се справят икономически, италианското правителство подпомага финансово всички безработни екскурзоводи. Включително и Катя.

"За месец март ни изплатиха обезщетение от 600 евро, за април и май - това обезщетение ще бъде по 800 евро. Мерките бяха доста строги, включително и сега. Не можем да излизаме на повече от 200 метра от мястото, на което живеем. Ходим на пазар, препоръчват да се ходи един път седмично. Чакаме на опашки, както навсякъде. Ще можем да посещаваме роднини или приятели", разказа българката.

Музеите отварят на 18 май. Ще се влиза обаче на малки групи и ще се спазва дистанция. А ресторантите и баровете ще отворят на 1 юни. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК