Фон дер Лайен: Китай трябва да се ангажира с разследване на Ковид-19

Важно е за целия свят, посочи председателят на ЕК

01.05.2020 | 22:30 Редактор: Александра Иванова
Фон дер Лайен: Китай трябва да се ангажира с разследване на Ковид-19

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова да се разследва произходът на новия коронавирус. А Китай да бъде ангажиран в този процес.

Властите в страни като Германия, Швеция и Австралия отправиха призиви да се проведе проучване как точно е започнало разпространението на вируса, който досега зарази над 3,2 млн. души в света и взе над 230 хил. жертви, предаде CNBS, цитирани от Investor.bg

Фон дер Лайен подчерта, че би искала да види сътрудничество от страна на Китай, за да се изясни как точно се е развил коронавирусът.

"Смятам, че за всички ни е важно, важно е за целия свят. Никога не знаеш кога ще започне следващият вирус, така че всичко, което искаме, е да получим знания за следващия път. Научихме си урока и създадохме система за ранно предупреждение, която реално функционира, и целият свят трябва да допринесе за това", посочва още тя.

Фон дер Лайен заяви още, че правителствата трябва да си научат уроците от сегашната криза. А изводът за ЕС е,  че се нуждае от по-стабилна система от данни за такива ситуации, като пандемията от Ковид-19. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК