Учени: Малките деца не са преносители на вируса

Швейцария разреши децата да прегръщат бабите и дядовците си

29.04.2020 | 22:42 Редактор: Ивет Арабова
Учени: Малките деца не са преносители на вируса

Властите в Швейцария обявиха, че е безопасно деца под 10-годишна възраст да прегръщат бабите и дядовците си. Началникът на отдела за инфекциозни заболявания към Министерството на здравеопазването Даниел Кох заяви, че учени са стигнали до извода, че малките деца не могат да предават коронавируса, информира Би Би Си.

Кох обаче препоръча тези срещи между възрастните и внуците им да не бъдат прекалено продължителни. Той изтъкна, че съветът да се спазва социална дистанция между тях е бил даден, когато все още не е било известно как се предава вирусът. "Малките деца не са преносители на вируса", добави Кох по време на пресконференция.

Това изявление обаче породи разнопосочни реакции. Германският вирусолог Кристиан Дростен заяви пред австрийския канал ORF, че все още няма достатъчно доказателства, че децата не предават вируса. 

Във Великобритания препоръките все още са децата да не контактуват с бабите и дядовците си. Здравният секретар Мат Ханкок отбеляза, че напълно разбира нуждата от срещи в семейството, но е от голямо значение да пазим хората, които са уязвими.

Швейцария е една от страните в Европа, които постепенно започват да облекчават рестрикциите. Тази седмица беше разрешено да бъдат отворени фризьорските салони, а след две седмици това ще бъде позволено и на училищата и на магазини, които не продават хранителни стоки. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То и бабите и дядовците не могат да предават вируси. Младите не *** от вилуса. Така че внуците на село, младите в заводите и пей сърце... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хайде да не вярваме само на Швейцария. Като се обяви масово тогава! Сега ще пратят всички внуци на село и ако не са прави тези власти, не ми се мисли! Сигнализирай за неуместен коментар