Жестока издънка на Курц, умишлено всявал страх от Ковид-19 в Австрия

В медиите изтече секретен протокол от заседание

28.04.2020 | 18:20 Редактор: Александра Иванова

Политически скандал в Австрия заради Ковид-19. В медиите изтече секретен протокол от заседание, на което премиерът Себастиан Курц призовава Националния оперативен щаб на Австрия да насажда в страната страх от новия щам.

Населението трябва да се страхува от инфекция или смърт на роднини - това е обсъждал кризисният щаб на среща, проведена на 12 март.

Според стенограма, разпространена от австрийски медии, на разговорите са присъствали канцлерът Себастиан Курц, вицеканцлерът, министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и здравни експерти. На срещата Курц е изразил загриженост, че хората не приемат сериозно заплахата Ковид-19.

Вирусологът Хервиг Коларич казва, че е необходимо да се разясни на австрийските граждани, че това е потенциално фатално заболяване, а не обикновен грип. Той дава пример с епидемията от морбили във Великобритания през 90-те години на миналия век. Като подчертава, че управляващите на Острова са играли със страха на хората, за да овладеят ситуацията. 

Само няколко седмици след въпросното заседание Себастиан Курц прави и едно от най-драстичните си обръщения към нацията. Канцлерът обрисува сценарий за 100 хиляди жертви и вещае най-голямата криза след Втората световна война.

"Всички скоро ще познават някой, който е умрял от коронавирус", подчертава тогава той.

Говорителят на Курц обяви протокола за фалшификат. Впоследствие обаче промени версията, като заяви, че канцлерът не е цитиран правилно. Вирусологът Коларич също отрече, да е говорил за игра със страховете на хората. Всички опозиционни партии обаче остро разкритикуваха канцлера. 

Вижте повече във видеото на Яна Червенкова

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Е браво
преди 3 години
То и в БГ не е по-различно Сигнализирай за неуместен коментар