Южна Корея: Ким Чен Ун е жив и здрав, намира се в двореца си

Влакът му бил паркиран на "лидерската гара" там поне от 21 април

26.04.2020 | 20:04 Редактор: Искра Ангелова

Противоречивата информация относно състоянието на севернокорейския лидер на Ким Чен Ун залива световните медии от седмици. Теориите, вариращи от това, че е тежко болен след сърдечно-съдова операция, до това, че е мъртъв, се подклаждат допълнително от отсъствието на лидера на важни за страната събития. 

Агенция "Ройтерс" пък съобщи, че китайски екип от медици е заминал за Северна Корея, като се посочва, че причината е състоянието на лидера. Високопоставени държавни служители на Южна Корея и Китай оспорват твърденията.

Подобна е и реакцията на американския президент Доналд Тръмп. "Мисля, че докладът за състоянието му е неточен", заяви американският държавен глава.

Но днес мистерията с Ким Чен придоби нов обрат. Главният съветник по външна политика на президента на Южна Корея Мун Дже Ин - Мун Чунг Ин, отрече информацията, че севернокорейският лидер е мъртъв и заяви, че Ким Чен е жив и здрав. Той допълни, че диктаторът е отседнал в двореца си на източното крайбрежие.

"Позицията на нашето правителство е твърда и ясна - Ким Чен Ун е жив и здрав", каза Мун Чунг Ин пред Fox News.

По думите му Чен Ун е отседнал в района на Вонсан и е там от 13 април.

Севернокорейски журналист също сподели във Facebook, че е по-логично да се смята, че Ким Чен Ун има здравословни проблеми и посочи, че по принцип здравето на диктатора е строго пазена тайна.

Бившият посланик на КНДР в Лондон Тае Йонг Хо твърди, че досега няма информация, която да е надеждна. Той посочи, че докато е работил в страната, никой не е знаел за смъртта на бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир, докато не видели телевизионен говорител, облечен в черно, който съобщил, че лидерът е починал.

Твърдението на Южна Корея, че Ким е във Вонсан идва, след като влакът му е бил е забелязан в източното крайбрежие на Северна Корея. Това е според сателитни снимки, прегледани от базирания във Вашингтон проект за мониторинг на Северна Корея.

Проектът за мониторинг "38 North" сочи, че влакът е бил паркиран на "лидерската гара" във Вонсан поне от 21 април.

"Присъствието на влака не доказва местонахождението на Ким и не показва нищо за неговото здраве", казват още те.

Последната потвърдена публична проява на Ким Чен Ун е на 14 април. За Ким Чен Ун е известно, че е страстен пушач и страда от наднормено тегло. И баща му, и дядо му са починали от сърдечен удар. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
Историята за Ким Чен Ун е сценарии по негова молба от света, а тя е, че той има панически страх от вируси, а камо ли сега, когато в света има над 2,5 милиона зарзени...Изчезва от политичеката сцена дори и за такива важни исторически събития, а за простосмърното население се разказват за него приказки от; 1001 една нощ... Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
Може би СЗО знае точно какво е в Северна Коря, но за сега мълчи..Според мен там хората са недохранени и психически тормозени. Как би могла тяхната имунна система да издържи? Никой не знае...Това е един народ, който живее в концлагер и цял свят си мълчи, защото имали ядрени ракети...Има перфектно тазузнаване днес и , ако някой иска може да спре това безумие Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
Ким Чен Ун се е самокарантинирал. Забранил е всякаква информация за Северна Корея. Може би, недай си Боже там е ужас..Кой заразен, кой разстелян, за да не заразява другите, кой излекуван от само себе си... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 3 години
Ким Чен Ун си е жив и здрав, но той имаше и в миналото страх от вирусите, а камо ли сега.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години