Гутериш видя репресивни мерки и нарушаване на човешки права

Той призова правителствата да не се възползват от пандемията от коронавируса

24.04.2020 | 11:20 Редактор: Тодор Петров
Гутериш видя репресивни мерки и нарушаване на човешки права

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да не се възползват от пандемията от новия коронавирус, за да приложат репресивни мерки, които не са свързани с ограничаване на заразата,  

Според Гутериш има голям риск пандемията да се превърне в криза на човешките права, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БНР.

"Свидетели сме на непропорционални мерки спрямо някои общности, увеличаване езика на омразата към уязвими групи, както и твърде тежки ограничения, които пречат на здравната реакция на кризата. На фона на нарастващия етнонационализъм, популизъм, авторитаризъм и нарушение на човешки права в някои държави, кризата може да даде претекст за приемане на репресивни мерки за цели, които не са свързани с пандемията. Това е неприемливо", заяви Гутериш.

Генералният секретар на ООН подчерта, че най-уязвимите групи в момента са мигрантите, бежанците и хората без дом. В доклад на ООН се посочва, че 131 държави са затворили границите си, а само 30 правят изключение за търсещите убежище. 

Според Гутериш в тази ситуация гражданското пространство и свободата на медиите са от решаващо значение.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК