Ученик от САЩ създаде платформа за проследяване на Ковид-19

Мотивацията му за създаването ѝ е борбата с фалшивите новини

21.04.2020 | 15:45 Редактор: Ивет Арабова

Най-светлите умове на цялото човечество се впрегнати в борбата с Ковид-19. Едни търсят ваксина, други - лекарство, а трети - начин за предоставяне на достоверна информация. Сред тях е и 17-годишен ученик от Съединените щати, който създаде един от най-големите сайтове за проследяване на разпространението на вируса. Платформата му се използва от обикновени хора и медии до политици.

Новият щам на короновируса привлича вниманието на Ави Шифман много преди в Съединените щати да се заговори активно за заразата. Ученикът създава сайт за проследяване на вируса още през декември миналата година.

"Основната му цел е да предостави лесен достъп до точните факти, без платформата да е пълна с реклами. Можеш моментално да видиш точния брой на заразени и починали във всяка страна", обясни Ави Шифман.

Тийнейджърът споделя, че борбата с фалшивите новини е част от мотивацията му да създаде сложната система.  "Когато започнах имаше по-малко от 1 000 случая - всички в Ухан. Видях го по новините и забелязах, че е много трудно да се намери информация, както и че се появяваше много дезинформация", казва още ученикът.

Ави е най-голямото дете в семейството на лекар и биолог. Израства в Израел, но заедно с близките си се установяват в щата Вашингтон. Страстта на момчето към програмирането се заражда, когато е само на седем години. 17-годишното момче споделя, че е доволно от вниманието, което се обръща на сайта му. След успеха на платформата получава много предложения за работа и стаж, но той е категоричен - не е забравил основната цел на проекта, а именно - да помага.

Вижте повече в репортажа Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Браво! Умните хора винаги имат какво да предложат! Сигнализирай за неуместен коментар