130 учени разработват приложения за следене на контакти

Проектът PEPP-PT би помогнал в битката с коронавируса

02.04.2020 | 11:47 Редактор: Ралица Братанова
130 учени разработват приложения за следене на контакти

Европейски учени и технологични експерти ще дадат начало на съвместна инициатива за подкрепа използването на дигитални приложения в битката с коронавируса, които да се съобразяват със строгите политики за поверителност на данните в региона, предава Ройтерс.

Проектът, наречен Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), събира 130 учени от 8 държави, които да разработят приложения. Този софтуер ще трябва да подкрепя усилията за проследяване на контакти в страните и в чужбина.

Всичко това ще е особено важно във връзка с коронавируса, когато страните, които в момента са под блокада, овладеят кривата на разпространение на Ковид-19, пише Investor.bg.

Платформата PEPP-PT, която другите могат да надграждат, включва анонимен и опазващ поверителността на данните дигитален подход за проследяване, който напълно съответства на GDPR и може да бъде ползван и за пътуване между държавите.

GDPR, или Общият регламент за защита на личните данни, поставя строги ограничения за събирането на лична информация, което затруднява например ползването на локацията на телефона за борба с Ковид-19. По-обещаващият вариант е за следене на връзките между смартфоните на хората чрез Bluettoth, което може да покаже дали някой е бил в близост до друг, дал положителна проба за коронавирус.

Това е подходът зад приложението TraceTogether, което беше пуснато в Сингапур в подкрепа на засега смятания за далеч по-успешен отговор на кризата с коронавируса, който удържа броя на случаите до стотици.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК