Месната индустрия в САЩ е изправена пред колапс, заплашена от масово заразяване

Те и Канада са сред най-големите доставчици на говеждо и свинско месо в света

20.04.2020 | 23:02 Редактор: Искра Ангелова
Месната индустрия в САЩ е изправена пред колапс, заплашена от масово заразяване

В завода за обработка на птиче месо в американския щат Алабама работниците трябваше да започнат да плащат на компанията-работодател по 10 цента на ден, за да си купят защитни маски, с които да се предпазят от заразяване с коронавирус, съобщава Ройтерс, позовавайки се на разказ на местен инспектор по храните.

В Колорадо почти една трета от работниците в предприятието за говеждо месо JBS USA останаха вкъщи през последните 2 седмици на фона на опасенията относно безопасността им, след като 30-годишен техен колега почина след усложнения заради вируса. 

В същото време заводът за свинско месо Olymel в Квебек затвори на 29 март, след като броят на работниците, които са тествани положително за коронавирус, се удвои до над 50 случая. Съоръжението и поне 10 други такива в Северна Америка временно затвориха или намалиха производството за около две седмици заради пандемията, прекъсвайки веригите на доставки на храни, докато в САЩ и Канада продължава да расте търсенето на хранителни продукти по магазините, съобщава Investor.bg.

Резултатите от десетина интервюта с представители на работническите съсловия от редица американски и канадски месокомбинати, лидери на профсъюзите и анализатори сочат, че рисковете от заразяване пред хората от тази индустрия изглеждат още по-големи, ако се погледне липсата на защитно оборудване и недостатъчната работна дистанция. Много хора се отказват от работата и заради ниското заплащане и естеството й.

Компании, които се ангажираха със съответните мерки за защита на работниците и работния процес, споделят, че тези стъпки допълнително забавят производството на месо.

Smithfield Foods, най-големият преработвател на свинско месо в света, съобщи, че спира завода за обработка на месо за неопределено време и предупреди, че прекратяването на работата на съоръженията тласка САЩ "опасно близо до ръба" по отношение на доставките на месо за магазините.

Блокадите, които целят да спрат разпространението на коронавируса, попречиха на фермерите по целия свят да доставят продукция на потребителите. Милиони работници също не могат да стигнат до обработваемите земи, за да приберат реколтата или да засаждат, като освен това съществува и недостиг на тежкотоварни превозни средства, които да транспортират продукцията.

САЩ и Канада са сред най-големите доставчици на говеждо и свинско месо в света. Производството на храни продължава, докато правителствата на двете страни се опитват да осигурят адекватни доставки, дори когато те "приспиват" широка част от икономиката.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК