Запасяване с кеш в Русия - за 2 месеца изтеглили повече, отколкото през цялата 2019 г.

Скоковете на банковите изтегляния съвпадали с брифингите на Путин

19.04.2020 | 12:20 Редактор: Ивет Арабова
Запасяване с кеш в Русия - за 2 месеца изтеглили повече, отколкото през цялата 2019 г.

Докато потребителите по цял свят се запасяваха с тоалетна хартия миналия месец преди вълната от правителствени мерки за ограничаване на вируса, руснаците се запасяваха с пари в кеш, пише Bloomberg.   Около 1 трилион рубли (13,6 милиарда долара) са изтеглени от банкомати и банкови клонове от началото на март - повече, отколкото през цялата минала година, сочат данни на централната банка. 

"Хората се страхуваха, че банките няма да бъдат достъпни по време на карантината“, заяви Денис Порвай, анализатор в Райфайзенбанк в Москва. "Те изтеглиха пари по същата причина, поради която други се запасиха с храна”, добави той.  

Ежедневните скокове на изтеглянията съвпадат с редовните телевизионни брифинги на президента Владимир Путин, в които се очертават мерките за борба с коронавируса, информира Bloombergtv.bg.

Такъв скок имаше след като Путин обяви данък върху банковите депозити от над 1 милион рубли, а повече пари бяха изтеглени, когато удължи мерките за самоизолация поне до май.  В средата на март се е повишило търсенето на основни хранителни стоки като елда и консервирано месо, заявиха търговците на дребно. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК