Не само дробовете: Коронавирусът атакува и сърцето

При тежък ход на заболяването има намаляване на сърдечната дейност

09.04.2020 | 11:38 Редактор: Наталия Тотева
Не само дробовете: Коронавирусът атакува и сърцето

Новият коронавирус основно атакува дробовете. Но според изследване на американски учени, публикувано в MedicalXpress, Ковид-19 може да има и негативно влияние върху сърдечната функция.

Специалистите на Фондацията за медицинско образование и научни изследвания Майо заявиха, че при тежък ход на заболяването се наблюдава намаляване на сърдечната дейност.

При някои пациенти тези промени са резултат от възпалителна реакция, докато при други се появяват поради огнище на Ковид-19 в сърдечния мускул.

Заразените имат два проблема, свързани с работата на сърдечно-съдовата система, смятат изследователите. Те са сърдечна недостатъчност и аритмия, като могат да бъдат възникнат поради странични ефекти на приеманите за инфекцията лекарства лекарства, съобщава БГНЕС.

Все пак няма убедителни данни дали подобни лекарства могат да имат отрицателен ефект върху работата на сърцето и препоръчват на пациентите да продължат да използват предписаните лекарства.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК