Точка за Huawei в търговската война със САЩ

Китайската компания отбелязва 19% ръст в приходите

01.04.2020 | 12:16 Редактор: Александра Иванова
Точка за Huawei в търговската война със САЩ

Китайският технологичен гигант Huawei е успял да увеличи продажбите си значително през миналата година въпреки търговската война със САЩ. Годишните продажби в световен мащаб са нараснали с 19% до стойността от около 110,5 милиарда евро, заяви компанията. Нетната печалба е малко под 8 милиарда евро.

Най-големият доставчик на мрежово оборудване и вторият най-голям производител на смартфони в света е в центъра на търговския конфликт между САЩ и Китай. Правителството на американския президент Доналд Тръмп обвинява компания Huawei, че е шпионирала западните страни и че сътрудничила неправомерно на китайската държава.

На този фон американското правителство се опитва да изтласка китайците от бизнеса с инфраструктура за петото поколение мобилни мрежи (5G), предаде bloombergtv.bg

Освен това на Huawei вече не е позволено да доставя най-новите си модели смартфони с услуги и приложения от Google, тъй като групата е включена в черен списък в САЩ и е класифицирана като заплаха за националната сигурност.

В крайна сметка, в бизнеса с крайни клиенти Huawei отчита устойчив растеж с доставката на 240 милиона смартфона през 2019 г. Приходът представлява 17% ръст в сравнение с предходната година.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във facebook ТУК