Анализатор: Светът е между авторитаризма и гражданското неподчинение

Апокалиптичните тенденции са далеч от истината, смята проф. Захариев

31.03.2020 | 22:37 Редактор: Наталия Тотева

Силите на влияние продължават да се разместват и този процес не е породен от коронавируса, нито ще свърши с пандемията, смята международният анализатор проф. Захари Захариев.

"Ролята на Китай ще нараства все повече и повече. И в същото време нараства дълбоката криза, която разтърсва преди всичко в морално-политически план американското общество и Съединените щати. Имаме обективен процес на преместване на финансовите центрове от Щатите и от Западна Европа на Изток", посочи Захариев в ефира на "Денят ON AIR".

Според него проучванията сочат, че можем да очакваме през следващите 2-3 години рязко намаляване с около 7%, на финансовия контрол върху пазарите в САЩ и с повече от 10% от страна на Лондон.

Утешително за Европа ще бъде утвърждаването на Франкфурт като финансова столица на ЕС, коментира още проф. Захариев. Според него нещата са много по-дълбоки от привидната кризисна картина с коронавируса. 

"Всичките онези апокалиптични тенденции, които се появяват най-вече в медиите, са много далече от истината", отбеляза гостът..

Светът все повече затъва в една дилема за своето бъдеще - между авторитарното управление и тенденциите към разкрепостяване на обществото, нарастването на гражданското неподчинение, смята проф. Захариев. 

Според него тази битка между две тенденции предстои да се засилва на фона на пандемията. По думите му привържениците на авторитаризма се възползват от сегашното положение. 

Проф. Захариев заяви, че можем да очакваме смекчаване на американската позиция по отношение санкциите спрямо Русия.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК