Д-р Асен Асенов, Вашингтон: Тепърва вирусът ще засегне развиващия се свят

Според него рецесията ще бъде дълбока

28.03.2020 | 10:10 Редактор: Ралица Братанова

Колко бързо ще излезем от икономическата криза, в която ни вкара коронавирусът? Прогноза за Европа и света от икономиста д-р Асен Асенов от Вашингтон: "Моята прогноза е, че ще отнеме месеци", каза за предаването "Брюксел 1" д-р Асен Асенов. 

Според икономиста трябва да се случат три неща. Бързите и валидни тестове да дойдат. До месец ще се осигурят лекарствата, терапиите и най-вероятно до края на годината ще излезе и ваксина. Ваксините ще дойдат. И тогава светът ще стъпи на краката си.

Д-р Асенов прогнозира, че рецесията ще бъде дълбока, "дано да бъде по-кратка". 

"Надявам се догодина по това време икономиката да се възстановява. Това е по-оптимистичният срок, защото тепърва вирусът ще засегне едни от най-незащитените страни от развиващия се свят. Там медицинската система не работи. Представете си тези огромни места с бедност, например в Индия и на много други места", коментира икономистът.

"Аз съм оптимист, че човечеството ще се справи. Главите горе, да си стоим вкъщи, това е най-сигурният начин да се защитим от вируса", категоричен е Асен Асенов.

Целия разговор и още гледни точки от битката с коронавируса по света – гледайте в предаването "Брюксел 1", в събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Петко
преди 3 години
Това е целта на пуснатия вирус ама тук никой не коментира. Сигнализирай за неуместен коментар