Раздор в ЕС: Германия и Нидерландия не желаят допълнително финансово бреме

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че не приема подготвения план

27.03.2020 | 13:39 Редактор: Юлия Христова

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция. Те обаче не постигнаха общо решение за финансови помощи. 

До разрива се стигна, след като няколко страни донори на европейския бюджет, сред които Нидерландия и Германия, отказаха да подкрепят предложението за създаване на финансов инструмент, чрез който страните заедно да вземат заем, станал известен като "корона облигации". Германия и Нидерландия са сред най-силно засегнатите от епидемията страни и не желаят да поемат допълнително финансово бреме.

Вместо това те предлагат държавите, които имат нужда от външна помощ, да се възползват от заемите на европейския спасителен механизъм, създаден по време на гръцката криза. Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че не приема подготвения план и че Европа се нуждае от "иновативни финансови инструменти, които са наистина пригодени за война". 

На извънредното видеозаседание беше дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на страните. Евродепутатите подкрепиха временното спиране на празните полети заради заразата. 

Паралелно с това лидерите на страните членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират безпроблемното преминаване през границите, както и функционирането на Общия пазар, в т. ч. и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори". Лидерите дадоха на министрите на финансите на Еврозоната две седмици, за да излязат с по-конкретни мерки за овладяване на икономическия хаос, причинен от пандемията от коронавирус. 

Урсула фон дер Лайен предложи Комисията да бъде домакин на онлайн събитие в глобален мащаб за финансиране на ваксина срещу коронавируса. А френският президент Еманюел Макрон предупреди, че кризата с коронавируса поставя под въпрос оцеляването на европейския проект. Причината - има риск епидемията да подкопае основните стълбове на съюза.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК