Румъния отложи вноските по кредити за 9 месеца, Сърбия чака финансова инжекция

Фирмите в Турция пък няма да плащат наеми 2 месеца

25.03.2020 | 19:33 Редактор: Ивет Арабова

За тежки икономически последици от коронавируса се готвят и останалите страни на Балканите. В най-бедния район на Европа икономиките се очаква да се свият сериозно, а всички държави предприеха мерки за справяне с тежката ситуация. 

 

В подкрепа на малкия и среден бизнес румънският кабинет ще отпусне над 10 млрд. леи или над 2 млрд. евро. Румънското правителство реши да отложи вноските по кредитите за 9 месеца. Друга икономическа мярка е отлагането плащането на данъците до юни, но това ще се решава тази вечер на среща между президента и банките, така че очакваме новини до часове. Правителството в Букурещ очаква скок на безработицата, като без работа се очаква да останат близо милион румънци. 

В Сърбия до края на следващата седмица се очаква финансова инжекция в размер между 2,5 и 4,5 млрд евро. Сръбската централна банка планира мораториум на плащанията по кредитите, а държавата обмисля увеличение с 10% на заплатите на здравните работници. 

В Северна Македония започва обмисляне на пакет от мерки, в който влизат изплащане на 2 минимални работни заплати на най-засегнатите от кризата. Между временно правителството преговаря и за теглене на заем. И опозицията, и управляващите в Скопие предлагат мерки за справяне с кризата. Едно от предложенията е всички държавни служители да взимат минимална заплата, включително премиерът, депутатите и прокурорите. 

"И едните, и другите предлагат мерки за заздравяване на стопанството", коментира журналистът Горазд Чомовски.

В Гърция от вчера е в действие кризисен план, според който всички, които са загубили работата си, заради пандемията от коронавируса ще бъдат обезщетени с по 800 евро. Част от банките започнаха разсрочване на вноските за кредитите. До средата на април 70% от фирмите ще получат държавно подпомагане. 

След като в Турция спряха работа над 200 000 предприятия, днес стана ясно, че фирмите няма да плащат наеми 2 месеца. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК