Американец почина след самолечение с хлорохин фосфат

Съпругата му е в критично състояние

24.03.2020 | 18:00 Редактор: Юлия Христова
Американец почина след самолечение с хлорохин фосфат

Американец е починал вследствие на самолечение с хлорохин фосфат срещу коронавирус, съобщава CNN. Неговата съпруга е в критично състояние, коментират от болничната система Banner Health, САЩ.

Болницата не дава подробна информация за това, какво се е случило, но в изявлението си е посочила, че "в рамките на 30 минути след поглъщане семейната двойка е изпитала незабавни ефекти, изискващи прием в най-близката болница.“

Хлорохинът стана популярен по цял свят след излизането на информацията, че се отчитат данни за ефект при лечението на тежко болни с Covid-19. Лекарството е одобрено за лечение от FDA за лечение на малария, лупус и ревматоиден артрит, но то не е одобрено от органа за лечение на коронавирус.

Световната здравна организация също обяви, че предвид данните досега дава приоритет на клиничните изследвания на хлорохин за лечение на новата вирусната инфекция. Това обаче далеч не значи, че хлорохинът на този етап е лекарство, което действа подобно на аналгин срещу главоболие. За лечение на сериозно протичаща инфекция с Ковид-19 компетентни са само и единствено лекари в болниците, които непрекъснато получават актуална информация по каналите си за медикаментите, които могат да са от полза.

Единствената грижа, която в този момент можем да предприемем за себе си, е да спазваме стриктно мерките, издадени от властите на страната. Спазването на физическа дистанция, високата хигиена и зорко внимание за собственото здраве и това на близките ни са от изключителна важност.

Следващата стъпка, която можем да предприемем в насока грижа за здравето си е да се стремим да се храним правилно, рационално и здравословно, доколкото това ни е възможно при настоящите условия. Избирайте пълноценни храни, които дават на организма витамини, минерали, антиоксиданти и протеини, които са съществени за нормалното функциониране на имунната ни защита, пише Puls.bg.

Приемът на допълнителни хранителни добавки, включващи витамин С, Д, А, Е, цинк, желязо, селен могат да са от полза.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК