115 000 заразени с коронавирус в световен мащаб

Турция потвърди първи случай на Ковид-19

11.03.2020 | 07:20 Редактор: Искра Ангелова

Коронавирусът достигна и Турция. Заразен е мъж, пътувал до Европа. На Балканите само Косово и Черна гора са незасегнати от заразата. 

Първа жертва на коронавируса в Белгия. Починал е 90-годишен мъж. 

В Италия - рязко увеличаване броя на смъртните случаи за последното денонощие. Страната остава под карантина заради бързото разпространение на коронавируса. 

Само за денонощие там са регистрирани над 160 жертви на заразата. Безпрецедентните мерки, които засягат над 60 милиона души, ще са в сила поне до 3 април. 

Хотелите, заведенията и улиците са пусти. Регионалните власти обмислят налагане на пълна карантина и вечерен час, като единствено ще останат отворени магазините за храна и аптеките. 

А Европа изолира Италия допълнително. Австрия ограничи пътуванията по въздух и земя от и до страната. А Словения затваря 232-километровата си сухопътна граница с Италия, като ще бъдат допускани само товарните автомобили. 

Френският президент Еманюел Макрон призова да се запази спокойствие и да не се предприемат прекалени мерки за сигурност. 

"Не искаме нещата да излизат от равновесие. Защо? Защото всичко, което правим, трябва да е полезно. Това е само началото на епидемията. Ако предприемем диспропорционални мерки, няма да можем да ги поддържаме дълго време", заяви френският държавен глава.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред "Билд", че е възможно между 60 и 70% от германците да се заразят с коронавирус. А европейските лидери обещаха - ще предпазят икономиката на Блока. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК