Икономисти от ООН: Eпидемията от коронавирус ще доведе до рецесия на места

Цените на петрола се сринаха след неуспеха на преговорите на ОПЕК

10.03.2020 | 19:37 Редактор: Ивет Арабова

Кризата, провокирана от коронавируса, може да струва на света до два трилиона долара. Това изчисляват икономисти от ООН. Заради заразата цените на петрола претърпяха срив, а експерти очакват бензинът у нас да поевтинее значително. 

В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2 процента. 

Азиатските и европейските борси започнаха седмицата с нов стремглав срив. Причините са две – очакваното разпространение на коронавируса и сривът на цените на петрола след неуспеха на преговорите на ОПЕК за намаляване на добива. 

"Към настоящия момент курсът на Брентът дори качва своите нива, разбира се, не може да компенсира загубите от последните два дни. Очакваме едно задържане на 40 долара за барел, което в една и друга степен ще доведе до намаляване на цените на горивата", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на най-масовия бензин у нас А-95 намаля с една стотинка до 2.21 лв./ л, докато дизелът и газта запазиха цената си съответно 2.26 лв./л и 97 ст./л. Разликата в цените по българските бензиностанциите достига 56 ст./л в началото на седмицата.

Според финансови анализатори е рано да се пресмятат загубите от епидемията, тъй като тя не е достигнала своя пик. Заради коронавируса обаче се наблюдавало наслагване от криза върху криза. 

"Спиране на производството в цяла една страна, за пръв път имаме такова нещо в Италия, това означава цели индустрии да бъдат сериозно ударени", смята финансистът Емил Хърсев.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК