Турски брониран автомобил свалил част от оградата, издигната от Гърция

Това показа клип, публикуван от гръцкото правителство

08.03.2020 | 16:35 Редактор: Ивет Арабова

Турция и Гърция с нови взаимни обвинения за ситуацията по общата им граница. Поводът - видеоклип, публикуван от гръцкото правителство, показва как турски брониран автомобил сваля част от оградата, издигната от Гърция.

Той е оборудван с уреди за дневно и нощно наблюдение на границата. Според гръцки медии мигрантите, които се намират на границата постоянно се опитват да пробият дупки в оградата, а гръцките сили ги отблъскват и незабавно поправят повредения участък. Друг видеоклип пък показва как турски полицай кара насила мигранти да прекосяват границата с Гърция. На него се чува как униформеният казва на хората какво да правят. 

Хиляди мигранти опитват да влязат в Гърция, откакто Турция съобщи в края на февруари, че вече няма да ги държи на територията си. 

"Тук стоим вече седмица. Вечер е много студено. Ако портите се отворят, разбира се, че ще напусна, искам да отида в Германия", каза бежанецът от Сирия Хюсеин Ал Хасан.

На 300 км от гръцко-турската граница властите в община Синтики обявиха, че са съгласни на тяхна територия да бъде построен мигрантски лагер. Решението им идва, след като по-рано тази седмица Атина обяви, че ще изпраща всички мигранти, влезли в страната след 1 март, в лагер, от който ще ги депортира. 

Първоначално се смяташе, че те ще бъдат изпращани недалеч от Серес, което предизвика вълна от недоволство в региона. Междувременно голям пожар унищожи център за мигранти на на гръцкия остров Лесбос. Унищожени са складове и офиси на център за мигранти на неправителствената организация.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК