България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бежанците подминавали България, защото е прекалено бедна

Ще висят и накрая ще се приберат, посочи Мажд Алгафари

06.03.2020 | 09:50 Редактор: Юлия Христова

От двете страни на България Гърция и Турция водят словесна война и държат в хаотичен и неясен капан хиляди мъже, жени и деца. Ще намери ли трайно решение този път Европа на новата бежанска ситуация и ще успеят ли да свалят напрежението политическите совалки на държавните лидери?  

Вчера Ердоган и Путин са си говорили това, което ги е интересувало тях. Съдбата на бежанците до някаква степен ще е - ще висят, ще висят и накрая ще се приберат. Турция отдръпна армията си. Европа все още не може да вземе решение какво да прави с хора, които са бедни, имат нужда от храна, които са по-различни, каза за "България сутрин" журналистът Мажд Алгафари.

"Пари, дадени преди време - 3 млрд. евро на Турция, се падат по 50-60 евро на човек. Какво точно да направи Ердоган?! Той ги използва най-вече за лагерите, но тези, които са във вътрешността на Турция...? Мигрантите минават транзит през България, защото нямаме какво да им предложим, много сме бедни. Към момента нямаме нужда от пари за справяне с бежанци. Германия и Западът са заплашени от НПО-тата, които защитават правата им", допълни журналистът. 

Алгафари припомни, че всяко търпение си има граници, визирайки реакцията на Ердоган. 

"Той каза довиждане, в Германия ще ви посрещнат. Това са хора, които са живели в Турция години наред. Всичко са копчета и как боравиш с тези копчета, за да балансираш политиката в държавата, както е сега в Гърция", допълни той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК