Майката на върнатото бебе: Раздялата ни се отрази, това са непоправими неща

Съдът прецени, че няма доказателства за насилие над момиченцето

05.03.2020 | 16:00 Редактор: Ивет Арабова

Върнаха на родителите му отнетото българско бебе в Германия. Майката на детето - Мирена Славова, коментира случая пред Bulgaria ON AIR

"Все още е наплашена от момента, в който я взеха, тя беше кърмаче. Не понася, когато не съм в стаята, иска да спи постоянно в прегръдките ми. Ще мине време, докато се успокои. Няма да има проверки, няма да има дело срещу нас. Съжалявам, че не ни провериха, преди да отнемат детето. Тази раздяла се отрази на всичките ни роднини, на нас, на детето и това са непоправими неща", каза Mирена Славова.

Районният съд във Винзен излезе с решение, че и детето, и майката могат да се върнат незабавно в семейното жилище. Съдът прецени, че няма доказателства, които да потвърждават насилие над момиченцето. 9-месечната Катерина беше прибрана от социалните служби в Германия заради подозрение, че е малтретирана. Родителите твърдяха, че са набедени, а травмите по детето са от катастрофа. Случаят стана известен в цяла България. 

 

"В момента, в който детето е било прието в немска болница, ходилата не са били отчетени, че съществуват такива фрактури, те са направени на друга дата", отбеляза началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" д-р Николай Цуцмански.

Екипът на д-р Николай Цуцумански доказва, че всички счупвания на детото са направени в един и същи момент. По същото време експертиза извършват и неврохирузите. Те доказват, че хематомът на главата не е стар, а това което подвело немските лекари бил цветът на хематома. 

Катастрофата, която преобръща живота на семейство Славови, стана причина да открият добротата на десетки.

"Имахме много добър екип зад нас, от роднини, приятели, непознати, от българските институции, начинът, по който те се събраха и си свършиха работата ни показа, че не сме сами", каза майката на Катерина. 

Според семейството немските властите са се "презастраховали", тъй като нямали доверие на емигранти. 

"Аз прощавам, за мен това е да сваля тежест от себе си, не искам да тая злоба, омраза и гняв", сподели Мирена Славова.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК