Протест заради отнето бебе от българско семейство в Германия (+СНИМКИ)

Службите се усъмнили в упражняван физически тормоз над детето, родителите отричат

16.01.2020 | 13:16 Редактор: Ралица Братанова

Протест пред посолството на Германия у нас заради отнемането на 7-месечно бебе от семейството му.

До отнемането се стигна, след като служители на социалните служби в Хамбург се усъмнили в упражняван физически тормоз над детето.

Малката Катерина е взета от обятията на своите родители на 9 януари. До това се стига, след като Георги и Мирена претърпяват катастрофа в Унгария. Момиченцето получава кръвоизлив в главата, който е установен няколко дни по-късно в Хамбург. Неврохирургът, който прави животоспасяващата операция на детето установява, че то има и по-стар хематом. 

По думите на родителите социалните в Германия взимат решението да отнамат детето само въз основа на тези прегледи без да проверят в какви условия живее семейството. В момента 7-месечното дете е настанено в приемно семейство. За последно Мирена вижда дъщеричката си на 14 януари. Тогава се запознава и с приемната ѝ майка. 

Сега семейството е изправено пред предизвикателството да се бори за нея. Първото дело е насрочено за 21 януари. Те вече имат адвокат, а днес в тяхна подкрепа имаше протести в родния град на Мирена – Кубрат и в София. 

Освен приятели и роднини семейството има и подкрепата на българските институции. Български лекари ще направят паралелна експертиза на немската. 

"Поискали сме нашият консул да присъства на съдебното заседание на 21 януари", каза здравният министър Екатерина Захариева. 

"Моята цел да съм тук е да се обърне внимание на семейството от институциите и медиите, и да се направят повече изследвания, за да се убедят, че не е жертва на домашно насилие. Вярвам, че системата е допуснала грешка. Да разделиш дете от семейството му е много тежко", коментира приятел на семейството пред екип на Bulgaria ON AIR.

Според него системата в Германия е много стриктна и при най-малките съмнения предприема строги мерки.

Министерството на външните работи е в непрестанен контакт със семейството. 

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК