Социална служителка от Дания отмъкна 17 млн. долара

Сега датчаните искат да знаят как разграбването на техните социални помощи се оказва толкова лесно

03.03.2020 | 21:52 Редактор: Юлия Христова
Социална служителка от Дания отмъкна 17 млн. долара

След години на финансови затруднения Брита Нилсен най-накрая успява да заживее в лукс. Това обаче струва 17 млн. долара на Дания, пише Bloomberg

65-годишна бивша социална служителка, успя да смае страната, която обичайно заема водещи места в класациите за успешна борба с корупцията. Чрез счетоводни измами, извършвани в продължение на 25 години, Нилсен успява да пренасочи средства в размер на 17 млн. долара, предназначени за най-бедните граждани на Дания, в собствената си сметка. Малко след това Нилсен купува скъпи къщи на дъщеря си и множество луксозни имоти, включително ранчо в Южна Африка. Именно там жената е заловена.

Сега обаче датчаните искат да знаят как разграбването на техните социални помощи се оказва толкова лесно и защо отнема толкова време някой да забележи случващото се.

Toзи cлyчaй идвa нa фoнa нa oпититe нa Koпeнxaгeн дa e cпpaви c изтичaнeтo нa милиapди дoлapи в peзyлтaт нa мaщaбнa дaнъчнa cxeмa, cтaнaлa извecтнa ĸaтo Сum-ех.

Дания беше засегната от вълна данъчни измами, като страната е загубила 14.5 млрд. долара заради тях през 2017 г., сочат данни на PwC. Това е еквивалентно на дял от около 4% от брутния вътрешен продукт на Дания. Опасността сега е, че случаят разклаща доверието на данъкоплатците към системата.

За разлика от американците, датчаните традиционно са съвестни данъкоплатци. Социалдемократите спечелиха изборите миналата година с обещания за увеличение на данъците за повече социални политики. За избирателите това е нещо обичайно – плащане на държавата в замяна на безплатно здравеопазване, образование и субсидиран обществен транспорт.

Данъчните загуби на Дания съвпаднаха с увеличаване на съобщените случаи на корупция в цялата страна, включително със скандала за 220 млрд. долара в Danske Bank.

В понеделник правителствената структура, която одитира публичните разходи, създаде нова програма за подаване на сигнали за случаи, в които има подозрения за измама. Междувременно Нилсен получи присъда за шест и половина години лишаване от свобода. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК