fallback

Рекордно дъно в производствената активност на Китай

Въздействието на коронавируса е пагубно за икономиката на страната

29.02.2020 | 12:15 Автор: Тодор Петров

Производствената активност на Китай се е свила значително през февруари, достигайки най-ниското си ниво до момента. Това подчертава пагубното въздействие на коронавируса върху икономиката и нарастващия риск от влошаване на търговията с акции в света, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI се е понижил до 35,7 пункта през февруари от 50 пункта през януари, сочат данни на Националното статистическо бюро - значително по-малко от средната прогноза на икономистите. Показателят за непроизводствената дейност също е достигнал най-ниското си равнище до момента – 29,6 пункта.

Разпространението на коронавируса, което започна от Китай, се прехвърли на няколко континента, а заплахата от пандемия доведе до срив на американските борси. Wall Street записа най-лошата си седмица от октомври 2008 г.

Като се има предвид, че Китай е най-големият износител в света и вече оперира значително под капацитета си, тъй като много работници и потребители остават под карантина, данните подчертават колко ключово е връщането на износа към нормалното му равнище във време, в което световният икономически растеж е под заплаха.

Резултатите ще доведат до нов шок на пазарите в понеделник, твърди Айрис Панг от ING Bank в Хонконг, според когото юанът може да отслабне още спрямо долара. Индексът на най-големите 300 китайски фирми, листнати в Шанхай и Шънджън, загуби повече от 5% по време на търговията тази седмица – най-големият му спад от април миналата година.

Колапсът на икономическата активност, който показват данните, до голяма степен се дължи на мерките за овладяване разпространението на коронавируса, които затрудниха служителите да се върнат обратно на работните си места след Китайската нова година. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback