Страх от коронавируса: Япония затваря училища, 13 млн. ученици остават у дома

Родители трябва да спрат да ходят на работа, за да гледат децата си

28.02.2020 | 13:48 Редактор: Наталия Тотева

Японските власти затварят училища в цялата страна, поради опасенията от разпространение на коронавируса. Мярката на правителството засяга 13 милиона ученици и се посреща с одобрение в обществото

"Трябва да направим всичко възможно, дори мерките да изглеждат малко прекалени. Заразите ли се веднъж, после може да бъде прекалено късно. Затварянето на училищата и отмяната на събития може да не са приятни, но е по-добре отколкото да се разболеете", коментира 26-годишната Михо Матсуно.

Спирането на учениците от училище обаче води до друг проблем, а именно – милиони хора трябва да спрат да работят, за да гледат децата си. 

"Колегите ми с малки деца в момента обсъждат с компанията необходимостта да останат по домовете си, за да гледат децата", смята Ицуки Фуруяма, който работи в телевизия. 

"Не мисля, че вирусът ще зарази чак толкова много хора. Добре е, че ще затворят училищата, но от друга страна много родители са на работа днес", споделя малко по-различно мнение пенсионерката Казуко Ямагучи.

Премиерът Шиндзо Абе защити решението си, като се позова на експерти, според които следващите две седмици са решаващи за превенция на разпространението на заразата. Увеселителните паркове "Дисниленд" в Токио също затварят врати.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК