Руски депутати искат забрана за татуировки в страната, били езичество

Синият и зеленият цвят в татусите може да бъдат ограничени заради канцерогенност

25.02.2020 | 16:39 Редактор: Ивет Арабова
Руски депутати искат забрана за татуировки в страната, били езичество

Руската законодателна власт на най-високо ниво предлага в страната да бъдат забранени татуировките. Инициативата е на членове на ръководството на Комитета по образование и наука на Държавната Дума. Според депутати, причината за въвеждането на крайната мярка са няколко. На първо място – татуировката е "крайна степен на езичество“, категорични са народните представители, пише "Монитор".

Освен това процесът на нанасяне на перманентни рисунки по тялото нарушавал структурата и органическия състав на кожата и затова носел риск за здравето и дори можел да причини редица смъртоносни болести. Медици алармират, че при неспазване на мерките за стерилност, не е изключено заразяването с такива опасни инфекции, като ХИВ и хепатит. Възможни са алергични реакции и гнойни усложнения, предупреждават специалисти. 

Те посочват още, че сама по себе си боята за татуировките е безопасна, но попадайки в тялото на човека, може да се разпадне на микрочастици, които от своя страна да попаднат в лимфните възли и да провокират онкологични заболявания. В тази връзка световните агенции припомнят, че Европейската химическа агенция възнамерява да забрани два пигмента, които се използват в повечето цветни мастила за татуировки. Това са синият (Blue15) и зеленият (Green7) заради тяхната предполагаема висока канцерогенност.

Това не е първата инициатива на руски депутати за забрана на нанасянето на перманентни рисунки по тялото. Преди време други народни представители предложиха татуировките да бъдат забранени, но само за непълнолетните граждани на страната.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК