Българите, желаещи да учат във Великобритания, са намалели с 10%

След Brexit едва 1710 сънародници са подали документите си

17.02.2020 | 16:12 Редактор: Ралица Братанова
Българите, желаещи да учат във Великобритания, са намалели с 10%

След Brexit се наблюдава 10% спад на желаещите да продължат висшето си образование във Великобритания отбелязват организаторите на изложението "Световно образование", пише в. Монитор.

"Към 15 януари, когато изтече срокът за кандидатстване на Острова, документи за прием в британски ВУЗ са подали 1710 българи или с 10% спад спрямо 2019 г., когато кандидатите бяха 1900", коментира Стефка Златева, консултант в "Интеграл". 

Тя смята, че отливът е по-малък от очакваното и най-вероятно се дължи на студентите, които се колебаят коя страна да изберат, за да продължат висшето си образование. Според данни на "Световно образование" успешните кандидатури за Острова са между 1500 - 1800.

"Това потвърждава, че ефектът" Brexit " не е отказал мотивираните", посочи Златева.

Тези кандидати, които сега кандидатстват и бъдат приети на Острова, ще бъдат при сегашните условия за прием. Ще имат право и на студентски кредит. Дори и да бъдат наложени промени таксата ще си остане 9250 британски лири за целия период на обучение.

Българските студенти ще имат статут на уседналост, за който крайният срок за регистрация е 30 юни 2021 г., за да могат да обезпечат престоя си след 31 декември 2021 г.

Тези, които са започнали обучението си преди края на календарната година, ще могат да се възползват и от безплатно здравеопазване до края на следването си. 

Изисква се те да имат европейска здравна карта. Ако се наложат промени в здравеопазването след 31 декември 2020 г., може да се наложи гражданите на ЕС да сключат допълнителна здравна застраховка. След споразумението на Великобритания и ЕС ще станат ясни и условията за приетите след септември 2021 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК