След Brexit: Родни студенти заменят Англия със САЩ

Американските вузове привличат нашенци с различни финансови пакети

10.02.2020 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
След Brexit: Родни студенти заменят Англия със САЩ

След Brexit кандидат-студентите пренасочиха своя интерес от Острова към Щатите, това обясни Снежана Тенева, консултант за висше образование в САЩ пред "Монитор“.

Тя уточни, че след като страната ни се е присъединила към Европейския съюз през 2007 г., интересът към образование в Америка е намалял заради възможността за безплатно обучение в някои европейски страни, но гимназистите отново се преориентират. Възможността за стипендии, покриващо изцяло или голяма част от разходите за образование и престой, и избора на комбинирана специалност спрямо интересите на кандидат са част от причините, които привличат родните гимназисти.

За учебната 2019-2020 г. в САЩ учат 757 български студенти, от които 334 са бакалаври.

Най-привлекателни за тях са СТЕМ специалностите – точни науки, технологии, инженерни науки и математика, икономика и бизнес, право и технологии. Най-много студенти пък има в Харвардския университет, Станфордския университет, Принстънски университет, Йейлския университет, Масачузетския технологичен институт и други.

Американските вузове привличат нашенци с различни финансови пакети, които покриват образователните им разходи, храна, квартира, медицинска застраховка, учебници, местен транспорт и джобни. Йейлският университет предлага стипендия в размер на $77 452 за специалност „Филмово изкуство“– толкова трябват и за първата година на новоприет студент, като по този начин семейството няма да има допълнителни разходи. За обучение в „Компютърното инженерство“ в Университета "Корнел“ пък трябва да се броят $74 025.

С финансовия пакет, предложен от вуза, семейството ще трябва да задели само $3500, за да може да изпрати детето си да учи там. Малко повече излиза обучението в специалност "Икономика“ в Северозападния университет. Там на година обучението излиза $78 236, докато вузът предлага финансов пакет на стойност $72 936. Така допълнително студентът трябва да си осигури $5300. Половината от стойността на обучението по "Биология“ осигурява Университетът в Денвър. Стипендията е на стойност $33 000, докато за година разноските са $65 000. Размерът на финансовите пакети за следващите години е същият, като студентът само най-често трябва да поддържа само успех.

На практика това означава, че за 4-годишното си обучение в Америка кандидат-студентите се борят за над четвърт милион долара, стипендия, подчерта Тенева. Освен за потребностите на студента, в САЩ има още три вида финансова помощ – стипендии за академични, спортни или артистични постижения, работа в кампуса до 20 часа или институционален заем от $6 -7000, който обаче се връща. Така всяка година на 1000 колежи и университети предоставят над 8 милиарда долара в стипендии.

В същото време за предстоящата академична година на Острова стипендиите за успех варират между 1000 до 3500 паунда, обясни консултантът в "Интеграл“ Стефка Златева. Ако поддържат над 70% от успеха си, студентите могат да получават сумата за целия период на обучение. В Университет "Нортумбрия“, който подготвя кадри за бизнес и икономиката, медии и комуникации, се отпускат стипендии в размер на 3500 британски лири. Това става на база минимален успех от 5,50 в дипломата и апликация с есе за мотивация. В университета в Есекс пък има специална стипендия за родни студентите (country scholarship), която е в размер на 1000 паунда. Условието е да си от България, да си приет и да си първа година студент. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК