Слагат под 14-дневна карантина всеки завърнал се в Пекин заради коронавируса

Регистриран е и първи случай на заразен в Африка, както и първа жертва в Европа

15.02.2020 | 13:33 Редактор: Ивет Арабова

Пекин разпореди 14-дневна карантина за всички връщащи се в града под заплахата от наказание. Властите налагат мярката в опит да овладеят разпространението на смъртоносния коронавирус. 

Първа жертва на коронавируса в Европа. 80-годишен турист от Китай е починал във Франция.  Регистриран е и първи случай на заразен в Африка. Пациент е диагностициран с болестта в Египет. Над 1 500 са вече починалите, а повече от 67 000 са заразените в глобален мащаб.

Само за един ден починалите в Китай са 143 души. Властите започнаха масова дезинфекция и изолиране на използваните банкноти като част от усилията за спирането на разпространението на новия коронавирус.

"Ние използваме ултравиолетова или високотемпературна дезинфекция. Преустановихме разпределението на банкнотите между провинциите и спряхме разпределянето на касови бележки в силно засегнатите райони, за да намалим притока на хора и риска от разпространение на вируса чрез банкноти", разказа Фан Ифей от Народната банка на Китай.

Американското посолство в Токио вече има подробен план за доброволна евакуация на американски граждани, които са на борда на круизния кораб. Утре чартърен полет ще ги превозва. А пътниците на круизен кораб, който беше отклонен от пристанищата около Азия заради опасения, че може да пренесе новия коронавирус, най-накрая пристигнаха в Камбоджа. 

Докато Китай се бори със заразата, вманиачен мъж, който не може да излиза навън, тренира в малкия си апартамент. Бегачът изминава разстояние колкото за един ултрамаратон, за да поддържа форма.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК