Разтърсващо: Китайски лекари умират, за да спасят милиони от коронавируса

Шестима са починалите медици в страната, заразените са над 1700

14.02.2020 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Китай е изправен пред нова криза заради разрастващия се коронавирус. Над 1700 са вече заразените медици, а шестима са починали. 

Медицинските работници, които са поставени пред огромно изпитание, остават посветени изцяло на работата си. 

Медицинска сестра Ван Сяотинг от Ухан, откъдето тръгна новият грипен щам – Ковид-19, сама се постави под картина, за да предпази близките си от риска да се заразят със смъртоносния вирус. Работата ѝ включва нощни смени, а видео, обиколило социалните мрежи, показва как тя върви пеша към болницата. 

Мъжът ѝ кара след нея, за да освети пътя ѝ. Вместо вкъщи, от началото на епидемията тя спи в хотел и отказва се качи в автомобила на мъжа си заради риска да предаде заболяването, контактувайки ежедневно с болни. 

Медицинската сестра не е единствената в тази ситуация. Доктор Алфред Вон от Хонконг също живее в хотел. Далеч от бременната си жена, която все пак възнамерява да зърне по възможно най-безопасен начин.

"Нашият план беше да вечеряме заедно. В един същи ресторант, но не на една маса, а на съседни. На няколко метра един от друг", споделя д-р Вон.

Алфред Вон не иска да бъде герой, "а един обикновен доктор, който да се върне към нормалния си живот". Битката за коронавируса не е проява на героизъм, а мисия, казват лекарите. 

А 30-годишна медицинска сестра от болница към Университета в Ухан отряза дългата си коса, за да се бори по-ефективно с новия коронавирус. Майката на две деца Шан Ся заяви, че е подстригала косата си, за да избегне кръстосана инфекция и да спести време при слагане и сваляне на защитните костюми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК