Facebook ще плаща повече данъци в Европа?

Марк Зукърбърг трябва да се срещне с членове на Европейската комисия в Брюксел

15.02.2020 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Facebook ще плаща повече данъци в Европа?

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг планира да даде подкрепата си за международни данъчни реформи, които биха изисквали технологичните гиганти от Силиконовата долина да плащат повече данъци в Европа, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Основателят на социалната мрежа трябва да се срещне с членове на Европейската комисия в Брюксел и да говори на конференцията за сигурност в Мюнхен, Германия.

Очаква се Марк Зукърбърг да обяви на конференцията в събота, че подкрепя плановете за дигитална данъчна реформа в глобален мащаб, предложена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава БНР.

Според откъс от неговата реч, който беше предоставен предварително, Зукърбърг ще заяви в Мюнхен: "Разбирам, че има недоволство как технологичните компании се облагат с данъци в Европа".

Зукърбърг също така ще каже на конференцията в събота, че се радва, че ОИСР обмисля подобна данъчната реформа, която Facebook също желае: "И ние приемаме, че това може да означава, че трябва да плащаме повече данъци и да ги плащаме на различни места според една нова данъчна рамка".

Плановете на ОИСР изискват цифровите и интернет компании, включително платформите за социални медии, да плащат повече данъци в страните, в които те имат значителни дейности, насочени към потребителите и където те генерират печалби.

Сегашната система за данъчно облагане на мултинационалните компании се основава на мястото, където те са физически базирани, поради което интернет компании като Facebook плащат по-голяма част от данъците си в Съединените щати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК