fallback

Хипопотамите на Пабло Ескобар носели негативни последици за водните ресурси

Те допринесли за бурното развитие на бактерии и водорасли

01.02.2020 | 10:40 Автор: Ивет Арабова

Учените представиха за първи път оценка на въздействието върху местната екосистема, която има бързо увеличаващата се популация на хипопотамите, развъждани от скандалноизвестния наркобарон Пабло Ескобар. Резултатите са публикувани в списание "Ecology”.

Традиционното местообитание на хипопотамите е Африка на юг от Сахара. Сега на картата на света се появи още едно място, където могат да бъдат видени. В имението си "Наполес” на четири часа път източно от Меделин Пабло Ескобар е създал домашен зоопарк, за който са доставени носорози, жирафи, зебри и други екзотични животни от Африка, предава БГНЕС.

Американски учени от Калифорнийския университет заедно със свои колеги от Колумбия са провели многостранна оценка на въздействието на най-големите в света инвазивни животни върху местната екосистема.

Този уникален вид е важен елемент от екосистемата в своето естествено местообиталище в Африка. Не по-малко влияние обаче оказва и на другия континент, където е бил пренесен и където е поставен в съвършено различна среда с друг вид обитатели. Този ефект включва и негативни последици за водните ресурси, като става причина за развитието на вредни водорасли и бактерии.

Резултатите показали, че хипопотамите, които нощем се хранят на сушата, а деня си прекарват в прохладните води, са изменили съществено химическия състав и качеството на водата в региона, благодарение на своите изпражнения. Във водоемите, обитавани от тях, значително се е повишило съдържанието на органични вещества. Голямото количество хранителни вещества, пренесени от животните от сушата, са допринесли за бурното развитие на бактерии и водорасли.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback