Русия затваря граници заради опасния коронавирус

В страната официално няма регистриран нито един случай

30.01.2020 | 15:21 Редактор: Кристина Крумова
Русия затваря граници заради опасния коронавирус

Премиерът на Русия Михаил Мишустин подписа заповед за затваряне на границата в руския Далечен изток като мярка за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус. Мишустин съобщи това на днешното правителствено заседание.

В Далечния изток Русия граничи с Китай, Япония, КНДР и САЩ, припомня РИА Новости.

До момента жертвите на новото заболяване са 170, а заразените са 7711 души. В Русия официално няма регистриран нито един случай.

В края на декември китайските власти съобщиха за избухнала епидемия от пневмония с неизвестен произход в гъстонаселения град Ухан, провинция Хубей. Експертите установиха, че причинител на заболяването е нов тип коронавирус 2019-nCoV.

Освен в Китай, случаи на заразяване има в Южна Корея, Япония, САЩ, Тайланд, Канада, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия, Малайзия, Камбоджа, Германия и още няколко страни, пише dnes.bg.

Вирусът се предава по въздушно-капков път на разстояние от 1-2 метра, както и чрез контакт – чрез докосване на очите със замърсени ръце.

Основните симптоми са суха кашлица, затруднено дишане, включително дихателна недостатъчност, повишена температура, слабост. Понякога заболяването преминава без пневмония, съпроводено само от суха кашлица и невисока температура, но дори със слабо изразени симптоми човек може да зарази други хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК