Макрон направи скандал на израелски полицаи в Ерусалим

Опитали да влязат с него в църква "Св.Ана", която е френска територия от векове

23.01.2020 | 21:30 Редактор: Кристина Крумова
Макрон направи скандал на израелски полицаи в Ерусалим

"Всички знаем правилата. Не ми харесва това, което направихте пред очите ми." Така френският президент Еманюел Макрон гневно се обърна към израелската полиция, която поиска да влезе заедно с него в църквата "Света Ана" в Ерусалим и му препречи пътя към входа ѝ.

Святото място, построено от кръстоносците през 12 век, е собственост на Франция от 1856 г., когато османският султан Абдул Меджив I го подарява на Наполеон. Храмът не само принадлежи на френското правителство, но и се счита за френска територия.

"Няма нужда от провокации", добави Макрон и призова да се спазват съществуващите от векове правила.

От изявление на Елисейския дворец става ясно, че президентът на Франция просто просто се е опитал да сложи край на проблем, възникнал след като израелски сили за сигурност се опитали да влязат в църквата, но нищо сериозно не се е случило. 

Намесата на Макрон е била предшествана от спор между охраната на френския лидер и местните сили за сигурност. Израелски полицай влязъл в църквата сутринта, а когато заедно със свой колега по-късно отново се опитал да го направи, там вече били хората от охраната на Макрон. Стигнало се до лек сблъсък между мъжете, пише dnes.bg.

По-късно самият Макрон каза пред журналисти, че инцидентът е приключил приятелски и той е стиснал ръцете на представители на израелските сили за сигурност.

Френският президент бе в Ерусалим заради чествания в памет на загиналите по време на Холокоста.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК